Χοροί

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΧΟΡΟΙ, απαλοί χοροί

FOX TROT

foxFox Trot ή αλλιώς το κλειδί των χορών

Με την επανάσταση της νέγρικης μουσικής Τζαζ το 1910, τα ζευγάρια άρχισαν να χορεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, αυτοσχεδιάζοντας στο ρυθμό της μουσικής. Νέοι πιο αυθόρμητοι και ελεύθεροι ρυθμοί έκαναν την εμφάνισή τους και το κοινό που είχε βαρεθεί την στυλιζαρισμένη Πόλκα και το Βαλς, τους αγκάλιασε με αγάπη.

Ένας καινούριος ρυθμός γεννιόταν και ο κόσμος ενθουσιάστηκε με τα γρήγορα και απλά βήματά του. Το 1912 ο Χάρρυ Φοξ, αστέρι της θεατρικής επιθεώρησης, λανσάρισε το ΦΟΞ ΤΡΟΤ.

Έτσι γεννήθηκε ο δημοφιλέστερος μέχρι σήμερα χορός στην Αμερική. Απλά περπατητά βήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, άνεση, χάρη και μελωδική συνεχής μουσική είναι τα χαρακτηριστικά του χορού αυτού.

WALTZ

WALTZWaltz ή βασιλικός χορός

Η προέλευση του Waltz ανάγεται στους λαϊκούς χορούς της Βαυαρίας. Το 1812 άρχισε δειλά να μπαίνει στα σαλόνια της Αγγλίας. Ήταν ο πρώτος χορός που τα χέρια του καβαλιέρου αγκάλιαζαν την μέση της ντάμας.

Ο κόσμος σκανδαλισμένος από την τολμηρότητα του καινούριου χορού, αντέδρασε έντονα. Όμως η κοινωνία είχε αρχίσει να αλλάζει ριζικά, και γρήγορα το Waltz έγινε ένας πολύ αγαπητός χορός που εξαπλώθηκε παντού. Είναι ο μόνος από τους παλαιούς Ευρωπαϊκούς χορούς, που επέζησε μετά την επανάσταση της μουσικής Τζαζ.

Αναπτύχθηκαν κυρίως δυο είδη Waltz. Το Βιεννέζικο, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις και το μοντέρνο με απλά και σχετικά αργά βήματα.

TANGO

TANGO2Tango ή χορός της φωτιάς και του πάθους

Γύρω στο 1910, 1914 το tango έκανε την εμφάνισή του στην Αμερικάνικη ήπειρο και σύντομα έγινε δημοφιλές στο χορευτικό κοινό, με τις ασύμμετρες και πρωτότυπες φιγούρες οι οποίες δίνουν φινέτσα στον χορό αυτό.

Πολλοί πίστευαν ότι το tango προέρχεται από την Αργεντινή. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή της ιστορίας, γιατί πράγματι τα πρώτα ίχνη του Tango ανάγονται στον 19ο αιώνα στους λαϊκούς τοπικούς χορούς της Αργεντινής.

Όμως η Βραζιλία, η Ισπανία και το Μεξικό, προσέφεραν πολλά ώστε να διαμορφώσει ο χορός το στυλ που έχει σήμερα. Έχει χαρακτηριστεί ως χορός της φωτιάς γιατί οι φιγούρες του είναι συγχρόνως δραματικές και δυναμικές, οι κινήσεις απαλές και κοφτές.

LATIN

RUMBA

rumbaRumba ή αλλιώς χορός της αγάπης

Γεννήθηκε σαν χορός παντομίμας από τους ιθαγενείς των βαλτότοπων της Κούβας. Εξελίχθηκε σε έναν τελετουργικό λικνιστό χορό και σύντομα τα τραγούδια των έγχρωμων λατινοαμερικάνικων τραγουδιστών, έγιναν από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες. Ο ρυθμός των τραγουδιών αυτών μοιάζει με πολλά πετυχημένα μπλουζ και αγαπήθηκε από όλους.

Η σημερινή κοινωνική Rumba που κατέκλυσε την Αμερική γύρω στο 1930, είναι μια μακρινή συγγενής των γοητευτικών χορών των ιθαγενών. Η Rumba είναι ένας ευχάριστος ρυθμός που τον χαρακτηρίζει η απαλή, εύκαμπτη κίνηση των γοφών που δημιουργείται από μεταφορά βάρους από το ένα πόδι στο άλλο.

MAMBO

MAMBOMambo ή αλλιώς χορός των επιδείξεων

Ήδη από τις αρχές του 1930 οι ορχήστρες Λατινοαμερικάνικης μουσικής όλο και πλήθαιναν στη Βόρειο Αμερική δίνοντας μια ανακατεμένη γεύση του Tango, Samba και Rumba προετοιμάζοντας το έδαφος για την ορμητική εισβολή του Mambo. Αυτός ο τόσο αγαπημένος ρυθμός οφείλεται σε έναν και μόνο άνθρωπο. Τον Περέζ Πράντο.

Και όμως ξεκινώντας από την πόλη του Μεξικού, η μουσική αυτού του ανθρώπου δημιούργησε μια πραγματική επανάσταση που εξαπλώθηκε και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Mambo είναι ένας ρυθμικός χορός που απαιτεί γρήγορες και απαλές κινήσεις. Μπορεί να χορευτεί με ανεξάντλητο συνδυασμό από φιγούρες, ανάλογα με την διάθεση του χορευτή.

SAMBA

sambaSamba ή χορός της σαμπάνιας

Η Samba, ο χορός του κεφιού, του καρναβαλιού και της σαμπάνιας, είναι ένας καθαρά Βραζιλιάνικος χορός βασισμένος σε νέγρικους ρυθμούς. Έγινε πρώτα γνωστή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και αργότερα οι χορευτικές μελωδικές νότες της, χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους λατινοαμερικάνους συνθέτες κατακτώντας τον κόσμο.

Η Samba εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1929 όπου εξελίχθηκε σε έναν πολύ δημοφιλή χορό. Στην νότια Αμερική, όπου και πατρίδα της, η Samba χορεύεται σε μέτριο ως αργό ρυθμό, ενώ στις Ηνωμένες πολιτείες, ο ρυθμός της είναι πολύ γρήγορος. Είναι χορός με έντονη κυκλική κίνηση γοφών, πρωτότυπες φιγούρες σε γρήγορους ρυθμούς.

CHA CHA CHA

cha chaCha cha cha χορός των φλερτ και των έντονων αισθησιακών κινήσεων

Το Cha cha cha έχει δύο γεωγραφικές περιοχές από όπου ξεπήδησε. Την Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με διαφορετικό στυλ, και φιγούρες. Πολλά έχουν γραφτεί για την Ρούμπα και το Mambo ενώ για την ιστορία του Cha cha cha έχουν γραφτεί πολύ λιγότερα. Πιθανόν το ταυτίζουν με το Mambo.

Παρόλα αυτά έχει δικά του στοιχεία που το κάνουν έναν τελείως διαφορετικό χορό. Ο ρυθμός του είναι μέτριος και κοφτός. Είναι ένας αυθόρμητος χορός, που χωρίς να το θέλει κανείς αφήνει τον εαυτό του και τα αισθήματά του να παρασυρθούν από τον ρυθμό.

SALSA

Η Salsa προέρχεται από την Κούβα και είναι μείγμα των λαϊκών ρυθμών από όλη την Καραϊβική ζώνη. Η Salsa έχει διάφορα στιλ και τεχνικές όπως, Salsa Cuban, Salsa LA, Puerto Rico κ.ά.

Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές όπως και αυτή που πολλά άτομα χορεύουν μαζί και δίνει μια μορφή πιο μοντέρνα και εντυπωσιακή. Η Rueda de Casino ή Rueda Cubana.

MERENGUE

Η προέλευση του Merengue από την Δομινικανική Δημοκρατία. Χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις της περιφέρειας που προέρχονται από την απλή μετακίνηση και αλλαγής βάρους των ποδιών έτσι ώστε η ένταση της κίνησης να έχει σαν αποτέλεσμα το κούνημα της λεκάνης.

Ενώ τα βήματά του είναι απλά και λίγα, οι κινήσεις των χεριών εντυπωσιάζουν και δημιουργούν πολύπλοκες φιγούρες. Γρήγορος και χαρούμενος χορός.

BACHATA

Προέρχεται και αυτή από την Δομινικανική Δημοκρατία. Ρομαντικός και αισθησιακός χορός επηρεασμένος από το Mereque αλλά με άλλο ύφος και ρυθμό. Έχει γίνει πολύ αγαπητός λόγο της ευκολίας των φιγούρων του και του σταθερού του ρυθμού.

ROCK ‘N’ ROLL

rockRock ‘n’ Roll ή αλλιώς χορός των parties

Το Rock ‘n’ Roll γεννήθηκε στη νότια περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει λατινοαμερικάνικες επιρροές. Με τη μορφή που είναι γνωστό σήμερα το πρωτοσυναντήσαμε το 1940. Για πολλά χρόνια τα «καλά» μαγαζιά της εποχής δεν έβλεπαν με συμπάθεια τον καινούριο χορό. Η άγρια μορφή και ακροβατικές φιγούρες του, δεν επέτρεπαν παρά μόνο περιορισμένο αριθμό χορευτών στη πίστα.

Παρόλα αυτά το Rock ‘n’ Roll παρέμεινε και θα παραμείνει ένας από τους δημοφιλέστερους κοινωνικούς χορούς. Ο ρυθμός του είναι έντονος και ξεσηκώνει. Βασίζεται σε ένα πολύ απλό βασικό βήμα, και δίνει απεριόριστη δυνατότητα αυτοσχεδιασμών.

JIVE

Ρυθμικός και γρήγορος χορός επηρεασμένος από το Rock ‘n’ Roll και το Swing. Πρωτοξεκίνησε στο Harlem της Νέας Υόρκης. Χαρακτηριστικό του είναι οι μικρές και έντονες κλωτσιές.

PASO DOBLE

passoΤο Paso προέρχεται από την Ισπανία. Σε αυτό το χορό ο καβαλιέρος είναι ο ταυρομάχος και η ντάμα είναι η μπέρτα του. Το Paso είναι ένας δυναμικός χορός που χρειάζεται εξάσκηση και δεξιοτεχνία.

Είναι επηρεασμένος από στοιχεία του Flamenco όπως είναι η στάση του σώματος αλλά και τα χέρια. Μαγεύει με το πάθος και τις γρήγορες κινήσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΣ

zeimpekikoΟι Ζεϊμπέκηδες ήταν Έλληνες από την Θράκη που μετανάστευσαν στην Προύσα και τ’ Αϊδίνι. Ο Ζεϊμπέκικος, αρχικά, ήταν καθαρά αντρικός χορός. Τώρα όμως χορεύεται και από τα δύο φύλα. Αργός και βαρύς, περιλάμβανε πολύ συχνά επίδειξη οπλομαχητικής και είχε τις ρίζες του σε αρχαίο Θρακικό χορό.

Στην Μικρά Ασία οι παλιοί αυτοί Θρακικοί ρυθμοί κατέληξαν να παίζονται με τα τοπικά έγχορδα όργανα ενώ σιγά, σιγά με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και κάποιες συγκεκριμένες ελάσσονες μουσικές κλίμακες, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες και αγαπημένες στις περιοχές εκείνες. Έτσι η μουσική εξελίχθηκε ακολουθώντας το χρώμα της Μ. Ασίας και διαφοροποιήθηκε αρκετά.

Ο Ζεϊμπέκικος χορός διαφοροποιήθηκε και αυτός. Όμως διατηρήθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του και πάνω από όλα διατηρήθηκε ο μοναδικός και τόσο χαρακτηριστικός ρυθμός του, τα 9/8. Ο Ζεϊμπέκικος είναι χορός βασισμένος στον αυτοσχεδιασμό. Ο χορευτής λοιπόν πρέπει απλώς να ξέρει τα παραδοσιακά βήματα και να μπορεί να ακολουθήσει τον χαρακτηριστικό ρυθμό. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα αυτοσχεδιασμού και επομένως η δυνατότητα έκφρασης είναι που έκαναν τον Ζεϊμπέκικο τον πιο δημοφιλή λαϊκό χορό στις μέρες μας.

Στη σχολή μας διδάσκονται τόσο τα παραδοσιακά βήματα του Ζεϊμπέκικου όσο και ο χαρακτηριστικός ρυθμός του. Επίσης δίνονται πολύ απλές οδηγίες και γνώσεις που κάνουν και εύκολο και θεαματικό τον αυτοσχεδιασμό. Έτσι σε λίγο σχετικά χρόνο, μπορούν όλοι να μάθουν τα μυστικά που κάνουν ένα χορευτή του Ζεϊμπέκικου όχι απλά να ξεχωρίζει αλλά να τραβάει επάνω του όλα τα βλέμματα γεμάτα θαυμασμό.

ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟΣ

Ο Χασαποσέρβικος ή Σέρβικος είναι σλαβικής καταγωγής. Χορεύεται ομαδικά από άντρες και γυναίκες σε ανοιχτό κύκλο με λαβή από τους ώμους καθώς επίσης και από μεμονωμένα άτομα. Τα βήματα είναι ισόχρονα και ζωντανά. Μερικές φορές όμως, τα βήματά του γίνονται γρήγορα και καλύπτουν σε ένα χρόνο δύο βήματα μαζί.

ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ

xasapikoΟ Χασάπικος ή Συρτάκι όπως τον μετονόμασαν τελευταία οι Γάλλοι, έχει την προέλευση του κάπου στον Βυζάντιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, όπως η Ελληνικής καταγωγής διερευνήτρια των αρχαίων Ελληνικών χορών, Ελισάβετ Σενιέ, η οποία έζησε στην Κωνσταντινούπολη τον 18ο αιώνα, ότι ο Χασάπικος αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «μακελλάρικου» χορού που χορεύονταν στο Βυζάντιο από την «συντεχνία των κρεοπωλών».

Η προβολή του από το 1955 και εδώ, μέσω των διαφόρων κινηματογραφικών έργων το έκανε διεθνώς γνωστό. Χορεύεται ομαδικά από γυναίκες και άντρες. Η θεαματικές φιγούρες του έχουν μεγάλη ποικιλία.

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Άγνωστος είναι ο δημιουργός του. Το όνομά του προέρχεται από την Πελοπόννησο, όπου και δημιουργήθηκε. Πολλές όμως είναι οι θεωρίες που διατυπώθηκαν για την αρχαία του προέλευση. Αυτή φαίνεται από απεικονίσεις σε αγγεία, καθώς επίσης και από τοιχογραφίες που παρουσιάζουν μερικά χαρακτηριστικά του βήματα ή φιγούρες. Το ότι οι χορευτές κρατούν ο ένας τον καρπό του άλλου, μας βοηθάει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Καλαματιανός έχει κάποια σχέση με κάποιον από τους χορούς των αρχαίων προγόνων μας.

Ο ευχάριστος ρυθμός του και τα απλά βήματά του τον καθιέρωσαν σαν τον δημοφιλέστερο Ελληνικό χορό και χορεύεται σε όλη την Ελλάδα από άντρες και γυναίκες. Τα βασικά βήματά του είναι 12 και χορεύονται ταυτόχρονα από όλους τους χορευτές. Δίνει την ευκαιρία στον χορευτή που σέρνει τον χορό να κάνει πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Στην αρχή όλοι οι χορευτές σχηματίζουν κύκλο και βλέπουν το κέντρο του. Τα πόδια τους είναι σε θέση προσοχής, και κρατιούνται μεταξύ τους από τους καρπούς ή με τα μαντήλια.

ΤΣΑΜΙΚΟΣ

Ο Τσάμικος λέγεται και Κλέφτικος επειδή αγαπήθηκε και χορεύτηκε πάρα πολύ από τους κλέφτες στην τουρκοκρατία. Παλιά ήταν αποκλειστικά αντρικός χορός. Σήμερα, έχει γίνει γνωστός σε όλο τον Ελληνικό λαό και χορεύεται και από τα δύο φύλα. Το όνομα του το πήρε από τους Τσάμηδες που κατοικούσαν τον 17ο,18ο αιώνα στην περιοχή της Τσαμουριάς, του νομού της Θεσπρωτίας. Ο Τσάμικος είναι λεβέντικος χορός, και αυτό φαίνεται από τον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή ρυθμό του.

Τα βήματα που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή αρχίζουν από 12 και φτάνουν τα 15. Ο πρώτος χορευτής, δηλαδή αυτός που σέρνει τον χορό, ανάλογα με την ψυχική του διάθεση και την σωματική του αντοχή, κάνει διάφορες θεαματικές φιγούρες, ενώ οι άλλοι τον ακολουθούν κάνοντας απλά βήματα. Οι χορευτές χορεύουν ακολουθώντας ανοιχτό κύκλο, με τα πόδια στρωμένα και πιασμένοι από τους καρπούς, ή με μαντήλια.

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ

Ο Ικαριώτικος προέρχεται από την Ικαρία και χορεύεται σε όλα τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες με λαβή κυρίως από τους ώμους. Στο πρώτο μέρος έχουμε περπατητά βήματα, ενώ στο δεύτερο που ζωντανεύει ο ρυθμός έχουμε γρήγορα βήματα και κινητικότητα τόσο των ποδιών όσο και του σώματος.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ

nisiotikoΕυχάριστος και ρυθμικός χορός, χορεύεται συνήθως σε τοπικά πανηγύρια, κοινωνικές εκδηλώσεις, ή γάμους. Χαρακτηρίζει τα νησιά μας με ξεχωριστό στυλ και μεγάλη ποικιλία φιγούρων ανάλογα με την προσέλευση. Πιο δημοφιλής είναι ο συρτός που χορεύεται σε κύκλο και ο μπάλος που χορεύεται αντικριστά.

ΑΛΛΟΙ ΧΟΡΟΙ

ORIENTAL

Oriental ή χορός της κοιλιάς (Belly Dance)

Ανατολίτικος χορός και η κουλτούρα του παραπέμπει σε τελετές γονιμότητας και προσφοράς στην Αρχαία Ανατολή. Χαρακτηριστικό του είναι η απομόνωση των διαφόρων μελών του σώματος και η ανεξάρτητη κίνησή τους. Αισθησιακές ή γρήγορες κινήσεις εναλλάσσονται. Είναι χορός που εκτός από διασκέδαση προσφέρει μεγάλη εκγύμναση και έλεγχο όλων των μελών του σώματός μας.

ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ

Χορός της Α. Ανατολής

Συνήθως χορεύεται από ένα άτομο ή από ζευγάρια οπότε λέγεται και αντικριστός. Ο χορευτής έχει την δυνατότητα πάνω στον ρυθμό της μουσικής να κάνει διάφορους αυτοσχεδιασμούς ή φιγούρες. Είναι καθαρά επηρεασμένος από το ORIENTAL όμως απευθύνεται σε πιο ευρύ κοινό και θα χαρακτηριζόταν ως πιο light μορφή του Αν. χορού.

ZUMBA

zumbaΕίναι η νέα μόδα που συνδυάζει την γυμναστική και τον χορό και συναρπάζει κάθε ηλικία και φύλο. Ομαδικό πρόγραμμα με latin μουσική με non stop κίνηση για καύση λίπους και εκγύμναση ολόκληρου του σώματος. Έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία και προσφέρει απίστευτη διασκέδαση, ενέργεια και ψυχική ευφορία. Είναι πολύ εύκολο, γιατί έχει απλά βήματα και διασκεδάζεις ενώ γυμνάζεσαι!!! Δοκίμασέ το!!!

HIP-HOP

hip-hopΤο Hip-Hop δεν είναι ένας είδος μουσικής ή ένα είδος χορού, αλλά μία κουλτούρα που αποτελείται από 4 στοιχεία: Ραπ (Ο στίχος), Μπρέικ Ντανς (O χορός), Djing (Η μουσική) και Γκράφιτι (Η εικόνα). Το Hip-Hop αναπτύχθηκε σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Μπρονξ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια.

Τα 4 στοιχεία δεν αναπτύχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι ρίζες του ανάγονται στην δεκαετία του '70, όταν άρχισαν τα πρώτα δειλά δειλά βήματα.

BODY LANGUAGE

Γυμναστείτε και χαλαρώστε ταυτόχρονα καταπολεμώντας το στρες!!!
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, με χαμηλό φωτισμό, μουσική που σε κάνει να ξεχνιέσαι και να χαλαρώνεις.

Δημιουργήσαμε ένα group το Body Language το οποίο θα λέγαμε ότι είναι ένα κράμα από στοιχεία Pilates και Yoga και σκοπός του είναι να σμιλεύσουμε το σώμα και να βοηθήσουμε στην σωστή του στάση που είναι η βάση για οτιδήποτε κάνουμε. Βελτιώνοντας την στάση της σπονδυλικής μας στήλης βοηθάμε ακόμα και σε μυοσκελετικά προβλήματα.

Συγχρόνως μαζί με σωστές αναπνοές, διώχνουμε την ένταση και το στρες και τέλος με την ενδυνάμωση των κατάλληλων μυών, βοηθάμε στο να στηρίζεται σωστά το σώμα μας, αλλά και να διαμορφώσουμε ένα γραμμωμένο σώμα γεμάτο υγεία που μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδος χορού. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορούν να το ακολουθήσουν όλοι όσοι θέλουν να γυμναστούν σε ήρεμους ρυθμούς και να χαλαρώσουν τις αισθήσεις τους!


Χορογραφίες Γάμου Αθλητικός Χορός Επαγγελματικά Προγράμματα
Περισσότερα... Περισσότερα... Περισσότερα...

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Πατησίων 345Β, Άνω Πατήσια
Τ.Κ.: 11144, 1ος Όροφος

Xάρτης

  
ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Σταθερό: 2102237207  
  

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ:
info@gene-kelly.com.gr

Επικοινωνία

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies